Spirulina

“Spirulina “klinkt zo veel beter dan”vijver uitschot”, maar dat is wat het populaire voedingssupplement in werkelijkheid is. Een soort blauw-groene algen die van nature groeit in oceanen en zoute meren in subtropische klimaten De Azteken oogsten Spirulina van het Texcocomeer in het centrum van Mexico. Er wordt nog steeds geoogst van het Tsjaadmeer in het westen van Centraal-Afrika en omgevormd tot droge koeken.

Spirulina als bron van eiwitten

Gedroogde Spirulina bevat ongeveer 60% (51-71%) eiwit. Het is een compleet eiwit met alle essentiële aminozuren, maar met verminderde hoeveelheden methionine, cysteïne en lysine vergeleken met de eiwitten van het vlees, eieren en melk. Het is echter van betere kwaliteit dan typische plantaardige eiwitten, zoals van peulvruchten.

Een ideale bron van eiwitten dus voor mensen die een veganistisch dieet volgen of om andere redenen minder of geen melk-en vleesproducten consumeren.

Spirulina als tablet en als poeder

Spirulina als anti-oxidant

Ant-ioxidanten zijn stoffen die cel en DNA-schade helpen bestrijden die leidt tot kanker, hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten. Het lichaam maakt zelf een aantal anti-oxidanten aan, en anderen zijn te vinden in de voeding. Ondanks de veronderstelde voordelen van het nemen van extra anti-oxidanten, heeft uitgebreid onderzoek niet aangetoond dat het innemen van anti-oxidant supplementen het risico op kanker verlaagt, volgens het Amerikaanse National Cancer Institute. Antioxidanten helpen waarschijnlijk niet bij het bestrijden andere ziekten zoals diabetes.

Algen om prestaties tijdens het sporten te verhogen

Recente studies hebben ontdekt dat je door je dieet aan te vullen met Spirulina de sportprestaties kunt verhogen en spierschade voorkomen. Recente studies lieten proefpersonen 6 g spirulina innemen in een combinatie van pillen en poeders. Deze personen renden op een tredmolen met een intensiteit van 70% – 75% van hun VO2max gedurende 2 uur en daarna met een intensiteit van 95% van hun VO2max tot aan het punt van totale uitputting. Bloedmonsters werden onmiddellijk na de inspanning afgenomen en vervolgens weer 1, 24 en 48 uur na de training. De resultaten van de test waren als volgt:

  • Glycogeenvoorraden worden gespaard en dit resulteert in een daling van koolhydraten oxidatie en een verhoging van vet oxidatie.
  • Vermindering van spierschade en algemene ontstekingen bleek door een toename van glutathion (GSH) – een natuurlijke anti-oxidant in het lichaam.
  • Het duurde kenmerkelijk langer voor de personen die het spirulina supplement innamen om het punt van uitputting te bereiken na de twee uur lange run dan voor de personen die een placebo in hadden genomen. Dit wordt toegeschreven aan de anti-inflammatoire respons die spirulina heeft op het lichaam.